Kayyum İstanbul’a da Geldi. İkili İktidarın Düellosu!

Son belediye seçimlerinden sonra Türkiye’de ikili iktidar durumu netlik kazandı. CHP, batının bütün büyük illerinde ve hatta orta büyüklükteki kentlerinde de belediyeleri aldı; doğu ve güneydoğu’da belediyeler zaten eskiden beri Demparti’nin elindeydi. Bu durumda Türkiye’deki ikili iktidarın Belediyesel İktidar ayağı net bir şekilde ortaya çıktı.

İkili iktidarın merkezî iktidar ayağı ise uzun yıllardan beri AKP-MHP tek partisinin elindeydi. Bu rejime, iki partiye dayandığı halde rahatlıkla tek parti rejimi diyebiliriz.

Merkezî iktidar ne zamandır belediyesel iktidara, onun en önemli kalesi olan İBB’ye saldırıyı planlıyordu. Bu planını, MHP başkanı Bahçeli’nin “Öcalan kartı”nı uzatarak Demparti’yi ya da Kürt hareketini tarafsızlaştırma girişimiyle ortaya koydu. Şimdilik Demparti belediyelerine saldırmayacakları belli. Şu anda tek amaç İBB’nin teslim alınmasıdır. Bunun ilk adımı Esenyurt Belediyesi oldu.

Karşımızda iki soru var: Birincisi, CHP’in, belediyesel iktidara yapılan bu saldırıyı ne ölçüde ve nasıl karşılayacağıdır. Bunun tek yolu vardır, o da toplumsal muhalefet güçlerinin sokağa dökülerek bu saldırıyı geri püskürtmesidir. CHP buna cesaret edebilecek mi? Göreceğiz.

İkinci soru şu: Demparti “Öcalan zokasını” yutup tarafsız mı kalacak, yoksa bir adım sonra sıranın kendi belediyelerine geleceğini bilerek CHP ile el ele verip merkezî iktidarın hamlesini göğüsleyecek mi? Bunu da göreceğiz.

İktidar dengeleri açısından çok kritik günler yaşadığımız açık. Bu günlerde toplumsal muhalefet ne durumda? Bu da bir başka önemli soru. Toplumsal halk muhalefeti gücünü net bir şekilde ortaya koyabilecek mi? Bunu da göreceğiz.

Gün Zileli

31 Ekim 2024

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Bunları da okumak isteyebilirsiniz:

“Küçük Burjuva” mı?

Artıgerçek Gençlik günlerimizde, bir arkadaş, bir özel okuldan çıkan küçük çocukları gösterip, “şu küçük burjuvalara bakın” demişti de gülmekten kırılmıştık. Bu “küçük burjuvazi”, yıllardır, özellikle solcuların ağzına pelesenk olmuş, romanlarda sık sık kullanılmış, zaman zaman “özeleştiri” babında (“evet, ben bir ...

Toplumsal Başkaldırının Öngörülemezliği…

Artıgerçek 1917 Şubat’ında Petrograt’ta kadınlar ekmek fırınlarını basmadan bir gün önce, bütün sol fraksiyonlar da dâhil olmak üzere Rus toplumu derin bir uykuda ve atalet içinde görünüyordu. Karamsarlık her yanı sarmıştı. Lenin, sürgünde bulunduğu Zürih’te, çevresindekilere, “bizim kuşak devrimi göremeyecek” ...

8 Comments

  1. Tek ittifak var, aslında:AKP, MHP, DEM.
    Kılıçdaroğlu DEM’e muhtaç olmamak için, Abdullah Gül’e, sonra da Davutoğlulara, Akşenerlere sığınmıştı. Özgür Özel, yumuşamacı hileye takılıp sıfırlanıyor.

  2. Demparti belediyelerine dokunmayacaklardır, yargım, birkaç gün içinde yalanlandı. Yanılmışım. O zaman ne oluyor?

  3. “Siyasallaşan Müslüman bilinçte öz eleştiri yoktur. Kendisinin aleyhine de olsa adaleti ayakta tutmak yoktur. Dinine bakmaksızın insanlar arasında adaletle hükmetmek, kendinden olan hainleri yargılamak yoktur. Kendi diktatörüne zalim demeyi en büyük cihad görmek yoktur. Zalim ve mazlumun kimliğine, dinine bakmamak yoktur. Düzeltmeye kendinden başlamak yoktur.

    Söylemde alemlerin rabbi olmasına rağmen, ilginç bir şekilde birkaç ulusun ve bir coğrafyanın putuna dönüştürdükleri Allah’ın seçkin kulları ve düşmanları vardır.

    Düşmanlar, dış güçlerdir! Onlar aynı Allah’ın yarattığı insan ve uluslar değildir! Tüm kötülük onlardan gelir! Seçkin Müslümanların kötülüklerinin sebebi de onlardır!

    Buna benzer ezberleri her gün siyasal olanın zehirlediği kitlelerden duyarsınız.

    Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde zulüm ve sefaletin haddi hesabı yok. Baskı, sömürü, cinayet, diktatörlük, işgal, tecavüz.

    Ancak Müslüman toplumlar bunun da çözümünü bulmuştur. Aklı devre dışı bırakmak, lider ve devleti kutsamak. Bu yapılmazsa, Allah’ın değil şeytanın yarattığı kullar gelecek ve her şeylerine el koyacaktır!

    Üçüncü dünya savaşının bir parçası olarak adım adım yaklaştığımız İran-İsrail savaşında da bu döngüye çekiliyoruz.

    İran’da bir diktatörlük yok! İran Kürdistan ve Belucistan’da işgalci değil! İran her gün türlü şekillerde katliamlar yapmıyor! İran, Lübnan’da Hizbullah, Yemen’de Husiler, Irak’ta Haşdi Şabi, Suriye’de Bedir, Fatimiyyun gibi onlarca paramiliter güçle tüm bölgede emperyal faaliyetlerde bulunmuyor! İran’da insanların giyim kuşamı, inanç ve ifade özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkı yasak değil!

    Varsa yoksa Amerika ve İsrail!

    İran, Müslüman bir ülke, hatta “İslam cumhuriyeti” diye sorgulanmaz, savaşılmaz. Ona karşı durmak, dış güçlerin maşası olmaktır!

    Aynı şey Türkiye için de söz konusu.

    Her iki ülkede kitleler hamasetle hipnotize ediliyor, zombi sürüleri gibi gösterilen hedefe sürülüyor. Kendi gerçeklerinden uzaklaştırılıyor.

    Dünyadaki güç savaşlarının sonu gelmez. Zulüm ve sömürü bitmez.

    Bir şeyleri düzeltmek isteyenler samimilerse kendilerinden başlar. Ülkelerinden başlar. Yönetimlerinden ve liderlerinden başlar.

    İsrail-Filistin sorunu, iç sorunlarını büyük oranda çözmüş Batılıların vicdan rahatlatma veya fantezi alanı olabilir. Ancak her alanda boğazına kadar bataklığa batmış Müslüman dünyanın buna yüzü yoktur.

    Emperyalist arıyorsanız sizde. İşgalci arıyorsanız sizde. Katliamcı arıyorsanız sizde.

    Uzağa gitmenize gerek yok.

    Samimiyseniz buyurun Kürdistan. Buyurun Belucistan.

    Ama yok! Siz bunları, çok da umurunuzdaymış gibi albüm yaptığınız çocuk cesetleriyle örtmeyi tercih edersiniz.

    Kafirler, dış güçler, emperyalistler, siyonistler diye, dibinizdeki mazlumların sesini bastırmayı tercih edersiniz.

    Devletlerinizin, liderlerinizin, dindaşlarınızın zulüm ve cinayetlerine bahaneler bulur, kılıflar dikersiniz.”

    https://manage.rudaw.net/turkish/opinion/05102024

  4. 1960’lar: Ulusolcu Darbeler
    1970-80’ler: 12’li Darbeler
    1997: Postmodern Darbe
    2007: E-Darbe
    2016: F-Darbe
    2016’dan bu yana: Kayyumcu Darbe Rejimi

Yorumlarınız:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

I Thought My Glasses Made Me Unattractive

Whoever said “It’s not about the destination. It’s the journey” never flew on a long haul flight. Those flights can be painful, tiresome, jet-lagging, and not to mention absolutely boring despite whatever Disney movie is playing above you on the ...

1917-1918 Rusya’da Devrimden Tek Parti Diktatörlüğüne

1990-91’de SSCB çöktü ama sol hiç bir zaman neden çöktü sorusunu sormadı, tartışmaya cüret edemedi. Soru soracak mecali kalmamıştı çünkü… Zira, vaktiyle sorması gereken soruyu sormaya yanaşmamıştı… Sovyetik otokrasi tarafından üretilen resmi tarihi ve resmi ideolojiyi zamanında sorgulamaya cesaret edemeyenler ...

Zelha Cangi / Tahakkümün Otopsisi

Agos’un kitap eki Kitapkirk’te yayınlanmıştır Milliyetçilik ve Kültür Rudolf Rocker Çeviri: Ali Çakıroğlu Kaos Yayınları 704 sayfa. Tarih boyunca küllerinden doğan uygarlığın beşiği ve haliyle mezarı da olmuş bu topraklar, bize dünyanın başka yerlerinde yaşamış olanlardan daha fazlasını tecrübe etme ...