“ Amicus Plato, sed magis amica veritas” (‘Eflatun’u severim ama, gerçeği daha çok severim’) anlamına gelen Latin atasözü…
“Siyasal iktidar denen şey, bir sınıfın başka bir sınıfı ezmekte kullandığı örgütlü güçten başka bir şey değildir”.
Friedrich Engels
T.C . Osmanlı İmparatorluğu’nun doğrudan devamıdır. Rivayet edildiği gibi Cumhuriyet bir kopuş değildi… Kendi iç çelişkileri ve kapitalizmin aşındırması sonucu varlığı tehlikeye giren imparatorluğu yaşatmak için önce Osmanlı tebâsına mensup milletler (etnik, dinî, mezhepsel, kültürel, vb. kimlikler) arasında bir eşitlik sağlayacak ittihad-ı anasırveya bir Osmanlı Milleti oluşturma projesi gündeme geldi. Aslında ittihad-ı anasır paradigması, daha çok Osmanlı İmparatorluğu’nun bütünlüğünün korunmasında çıkarı olan dönemin hegemonik gücü Britanya ve onun en önemli rakibi durumundaki Fransa’nın önerisiydi… Dolayısıyla, söz konusu tercih, Osmanlı yönetici sınıfının özgün bir “çözüm arayışı” değildi…
Aslında farklı kimlikler arasında yatay eşitlik yaratarak imparatorluğun varlığını koruyup-ömrünü uzatma, bu amaçla da hukuk sistemini yenilemeyi esas alan ittihad- anasır paradigması, beklenenin aksi yönünde sonuçlar doğurdu… Osmanlı ‘ailesine’ mensup farklı etnik, dinî, mezhepsel, kültürel, vb. kimlikler arasında dayanışma ve iş birliği sağlamak yerine imparatorluğun dokusunu çatlattı…
Daha sonra Padişah II’inci Abdülhamit döneminde ittihad-ı anasır paradigmasının yerini, Batılılar tarafından Panislamizm olarak adlandırılacak olan Tevhid-i İslam paradigması alacaktı… İmparatorluk dahilinde ve haricindeki tüm Müslüman halkları kapsayacak bir birlik oluşturma söylemi, her zaman kesin ve açık bir tarzda olmasa da Balkan Harbi bozgununa kadar yaklaşık otuz yıllık bir sürede geçerli olacaktı…
Tevdid- İslam projesinin de işe yaramadığı anlaşılınca, İttihatçılar (‘İttihat ve Terakki Fırkası’) ırk temeline dayalı, panturanizmi esas alan yeni bir yaklaşım benimsediler… Jön Türkler (İttihatçılar), ne olduğu pek açık olmayan Osmanlılık ideolojisinden hareketle, devlet nasıl kurtulur sorusuna cevap arıyorlardı… Ama söylemlerinde asıl özgürlüğe, demokrasiye, sosyal eşitliğe ihtiyacı olan emekçi halk kitlelerine gönderme yapmıyorlardı… Onlara göre halk hiçbir şey yapamazdı… Öyleyse halkı kurtarma misyonu ‘halkın yararını’ bilen despotların eseri olabilirdi… Aslında mutlaka gözden kaçmaması gereken önemli husus, yenilikçi-Batıcı Jön Türklerin halktan bahsettikleri zaman bile asıl kastettikleri, bir fetiş haline getirdikleri kutsal devletleriydi…Halkın demokratik yönetime hazır olmadığını düşünüyorlardı. Öyleyse o işi, halk adına bir ‘siyasal önderlik’ üstlenmeliydi. Bu iş için en uygun durumda olanın da kendileri olduğuna inanmışlardı… Esasen bu mantık köklü ve yaygın bir anlayışı temsil ediyor: Halk henüz demokrasiye hazır değil, eğitilmesi gerekiyor. Eğitecek olan da kendileri olduğuna göre, buradan halkın hiçbir zaman demokrasiye hazır olmayacağı sonucu çıkar… Oysa, daha Jön Türkler bu dünyada yok iken bir Alman düşünürü ve devrimcisi asıl “eğitenlerin eğitilmeye ihtiyacı vardır” demişti… Bu, o kadar köklü, iflah olmaz bir hastalıktır ki, Jön Türklerin macerasından yaklaşık yarım yüzyıl sonra, 1961 Anayasası için yapılan referandum öncesinde, asgari lise mezunu olmayanların oy kullanmaması gerektiği tartışılabiliyordu…
Eğer, yegane çıkış yolu, ırk temeline dayalı milliyetçilik ise, öncelikle öyle bir projenin önünde duran engellerin bertaraf edilmesi gerekirdi… Türk ırkına dayalı bir milliyetçilik için sorun yaratabilecek unsurlar, Anadolu’nun otantik halkları olan Ermeniler, Anadolu ve Pontus Rumları, Asuriler, Keldaniler… Harb-i Umumi‘den Cumhuriyetin ilanına giden süreçte soykırım, katliam ve sürgünlerle tasfiye edildiler… Bidayette Kürtler “temizlik hareketi” dışında tutuldu. Müslüman olduklarına göre asimile edilebilecekleri düşünülüyordu… Fakat hesap tutmayacaktı… Kürtler asimilasyona izin vermediler… Bidayetten itibarendirendiler… Yüzyıldır da direnmeye devam ediyorlar… Esasen kimliği, haysiyeti, özgürlüğü için mücadelede kararlı hiçbir halkı dize getirmek mümkün değildir…
Aslında Millî Mücadele’de ve Cumhuriyetin ilanına giden süreçte kitlelerin dahli son derecede sınırlıydı… Cumhuriyet bir darbeyle kurulmuştu, 1923 sonrası rejim de zaten adı konmamış II. İttihatçı iktidarıydı… Cumhuriyeti ilan eden kadro, II. Meşrutiyet darbesini yapan kadroydu. O kadronun ideolojik dağarcığı, kapitalizmin ve ‘modernitenin’ yanlış, değilse eksik kavranışına dayanıyordu. Onlar için gerçek dünyada olup-bitenler, “biçimlerden’, “görüntülerden”, kimi “çağdaş” denilen kurumlardan ve söylemlerden ibaretti… Biçimlerin, görüntülerin, kurumların gerisindeki asıl belirleyici dinamikleri ve harekete geçirici temel dinamikleri ve unsurları anlamaktan acizdiler… Sonuçları nedenler gibi görüyorlardı… Aslında ‘kurtuluştan’ kastettikleri kutsal devletlerinin kurtuluşuydu…
Türkiye’de ‘biçimsel anlamada’ bile bir cumhuriyet ne kelimenin Latince anlamında (res publica), ne Yunanca anlamında (demos kratos), ne de Arapçadaki anlamda (cumhuriyet) hiçbir zaman geçerli olmadığı halde insanlar Türkiye’deki rejimin 1923’de beri cumhuriyet olduğuna inanıyor… Oysa cumhuriyet demek halkın kendi kaderini ‘belirler durumda olması demektir… Bir cumhuriyette ilişkinin yönü halktan devlete doğrudur. Bizde hep devletten halka doğruydu… Kitleler politik sürecin öznesi değil, hammaddesi olmaya devam etti… Geride kalan dönemde emekçi halk kitlelerinin politik süreç üzerinde etkili olmasına izin verilmedi. ‘Padişahın kulu’ ‘vatanın kulu’ oldu ama maalesef demokratik bir cumhuriyetin ‘yurttaşı’ olamadı… Bu rejim oldum olası halk tarafından gelen hiçbir talebe olumlu cevap vermez… O yol açılırsa kutsal devletlerinin ‘sırrının çözüleceğini düşünürler… Kategorik olarak özgürlük, demokrasi ve temel insan haklarının tanınmasını varlıkları için büyük tehlike sayarlar…
Esasen bizde siyaset kaşarlanmış profesyonel politikacıların korunmuş alanıdır… Bütçenin, hazinenin ve müştereklerin (herkese ait olan, olması gereken, ‘ortak zenginliğin)’ yağma ve talanı için yapılan bir şey… Yağma ve talanın hızı, yoğunluğu ve kapsamı dinci AKP iktidarında sıkandal boyutlara ulaştı… Yağmalanmamış, talan edilmemiş bir şey bırakmadılar… Herhalde geride kalan dönemin hiçbir iktidarı o konuda dinci AKP ile yarışamazdı…
Siyaset profesyonel politikacıların işi olmaya devam ettikçe, emekçi kitlelerin sürece etkin müdahalesi olmadan çöküş derinleşmeye devam edecektir… O halde yapılması gereken bir sır değil: Radikal bir perspektif ve paradigma değişikliğini vakitlice ete-kemiğe büründürecek politik özneyi yaratmak…
“ Amicus Plato, sed magis amica veritas” (‘Eflatun’u severim ama, gerçeği daha çok severim’) anlamına gelen Latin atasözü…
“Siyasal iktidar denen şey, bir sınıfın başka bir sınıfı ezmekte kullandığı örgütlü güçten başka bir şey değildir”. Friedrich Engels
Bu iki alıntıyı geçmek bile imkansız.
Platon gerçekçi bir filozof.
Alfred North Whitehead (1861-1947) :
“Avrupa felsefe geleneğinin en güvenli genel nitelemesi, Platon’a düşülen bir dizi dipnottan ibaret olduğudur”
Gerçekçiliği ile ünlü Bertrand Russell ile birlikte 3 ciltlik “The Principia Mathematica” kitabını yazdılar. Bu eserden ilham alan diğer bir ünlü gerçekçi matematikçi Kurt Gödel matematiğin temelinde çürüklük buldu.
Platon Mağarada Hayalleri Gerçek (daha doğrusu Atinalıların) sananların masalını anlattı. İstanbul’un bir semtinden küçük bir yerde halihazırda gerçek/hayal korkusu yaşanmakta!
Ama bana göre tek ve asıl gerçek, tıpkı tüm diğer pis kokan buluşların insanların gözlerini kamaştırıp taş uykusuna yatırdığı “the show must go on!” ve “keep them busy!”
Mağarada diğer bir gerçek daha var: Daha şimdi bile baş ağrısını tam anlamakta zorluk çekilirken, Allah gerçeğin tümünü Muhammed’e açmış. Bu inancın motorunu takıp coşan Araplar Çin’den İspanya’ya kadar, yaklaşık tüm ekümeni ele geçirdiler. Daha sonra süper ırk olduklarına inanan mavi gözlü sarışın Avrupalılar tüm dünyayı ele geçirdiler ve kendileri gibi mavi gözlü sarışın ettiler, nasıl başlangıçta Tanrı insanı kendi suretinde yarattı ise.
Bu olgularda gerçek nerede Sayın Profesör?
Gerçekler arttıkça artıyor maşallah.
Fizikte de Platonist gerçekçiler var. Başta en eski modern bilim ve özgürlük severlerin idolü Galileo Galilei (1564 – 1642). En sonda da ünlü Einstein. Eğer yanılmıyorsam Penrose da gerçekçi.
Bari ben de gerçekle ilgili benim en çok sevdiğim ve bu Marksist siteye uygun olanı anlatayım.
19’ncu yüzyıl Rusya’sında, bir yanda, var olan kozmos karşısında afallayan, şaşkınlığa uğrayan, bir mucize ile karşı karşıya oldukları düşüncesini benimseyen gerçekçi yazarlar ve şairler; diğer yanda, kesinlik/kuşkusuzluk görüşünü benimseyen 19’ncu yüzyıl Rus entelijansiyası ve özellikle Marks-Engels de bir politika hazinesi bulan cambaz Lenin ve benzerlerinden oluşan Rus entelijansiyasının halefi Bolşevikler.
Gerçekçiler mi, hayalciler mi işi başardı, Sayın Profesör?
Mitlerin jet motorundan trilyonlarca daha güçlü olduğuna inanmayanların gafleti: “İnanmayanlar inananların inandıklarına inanırlar!”.
Eğer, Avrupa felsefe geleneğinin en güvenli genel nitelemesi, Platon’a düşülen bir dizi dipnottan ibaretse, Marks-Engels çiftinin en güvenli genel nitelemesi de, Mezopotamya’da Devletli toplumlarla başlayan ve ona karşı doğan kurtuluş dini Judeo-Hıristiyan fırlamalarından biri olması. Vittorio Lanternari “The Religions of the Oppressed: A Study of Modern Messianic Cults” kitabında bu çeşit safsatalardan yoksun olanların sömürgelerden kurtulma girişimlerinde kendi geleneklerinde olmayan Judeo-Hıristiyan kurtuluş dilini kullandıklarını tespit etti.
Dünya nasıl ve ne zamandan sonra viraneye çevrildi; nasıl bir azınlık ve suç ortakları olan sadık yardımcı cellatları bunu başardılar; kimler bu doğa kırımında yardımcı oldular gibi sorular sormayan, hala 19’ncu yüzyıldan kalan, doğa kırımına uşaklık eden teknoloji ve teknisyenlerine (kibar çevrelerde bunlara bilim adam-kadınları derler) tapan orta sınıf peygamberleri Marks-Engels gibileri ciddiye alanlar var. Marks’ın gözlerini kamaştıran teknolojik devrimin, 1800 yılı civarı, şakşakçılığını yapanlar bu atılımları (buna Yıkıcı Yaratılıcık da denir) İLERLEME mitine çevirdiler. Tıpkı dinler gibi bu cambazlık inananlara canlılık kazandırdı, inananlara “üret-tüket” motor taktı. Marksizm İLERLEME mitinin bir alt miti. Ancak daha cana yakın, daha somut, et-kemik kaplı, bolluk umut kapıları açar. Rusya ve Çin’in asıl becerisi olan İLERLEMEYE dönmeleri bile bu Marks-Engels müminlerini uyandıramıyor.