Can Arıcı / Sovyetler Birliği’nin Otopsisi

Gazete Duvar’dan alınmıştır.

Gün Zileli, Sovyetler Birliği’nde Devlet Terörü ve Gulaglar, Kaos, 2021

Gün Zileli’nin Sovyetler Birliği’nin 1918-1953 dönemini ele alan yeni kitabı adeta Sovyetler Birliği’nin ölüm nedenleri üzerine bir otopsi raporu niteliğinde.

Daha önceki kitabı, 1917-1918 Rusya’da Devrimden Tek Parti Diktatörlüğüne (Bilim ve Sanat, 2019) ve çevirdiği, 1917 devrim yılının içerden bir anlatımı olan N. N. Sukhanov’un 1917 Rus Devrimi (Edebi Şeyler, 2020) ile birlikte okunduğunda Sovyetler Birliği’ni ölüme götüren nedenleri daha baştan tespit etmemiz mümkün. Devrimin kalbi olan Sovyetlerin 1917 Ekim’inden hemen sonra içinin boşaltılması ve işlevsizleştirilmesi, Sovyetler Birliği’nin kalbinin delindiğini ve ömrünü bu kalp rahatsızlığı ile geçireceğini gösteriyor.

Hemen sonraki süreçte tek parti diktatörlüğünün kurulması ve doğal olarak ifade ve basın özgürlüğünün ilga edilmesi, yeni yetişmekte olan çocuğun solunum ve kan dolaşımı sistemine ağır bir darbe niteliğinde. Bundan sonra Sovyetler Birliği, zor soluk alıp veren, tık nefes bir ülke haline geliyor.

Hastanın solunum yetersizliğine ve sağlık sorunlarına, 1921 yılındaki 10. Parti Kongresinde çare olarak getirilen NEP, hastanın biraz rahatlamasına neden olmuşsa da aynı kongrede alınan parti içinde hizip yasağı kararı, hastaya tedavi maksadıyla yanlış ilaç verilmesinden farksız bir sonuca yol açmıştır. Hastanın iyileşmek için rahat soluk alıp vermesi için özgürlüğü soluması gerekiyordu. Hizip yasağı ise, var olan son özgürlükleri de ortadan kaldırmış, böylece her türlü ifade özgürlüğünü “hizip yasağı” gerekçesiyle ortadan kaldıran bir hizbin, oksijensizlik deneniyle vücutta ağır hasarlar açmasına neden olmuştur.

Aslında güçlü bir bedene sahip olan hastayı ölüme götürmeye bu da yetmemiş ve tek hizip diktatörlüğü 1934’ten itibaren tek adam diktatörlüğüne dönüştürülerek vücudun bütün hayati organlarına ve canlı hücrelerine saldırmıştır. Örneğin köylülüğün yok edilmesi, hastanın sinir sistemini felç etmiş ve eli ayağı tutmaz hale gelmiştir. Bu da yetmemiş, Sovyetler Birliği’nin beyni olarak görülebilecek entelijansiyanın bastırılması hastanın beynini dumura uğratmış, bağışıklık sisteminin organlara saldırmasına yol açmış ve Sovyetler Birliği bitkisel hayata girmiştir.

Sovyetler Birliği’nin bağırsakları olarak görülebilecek Gulaglarla ilgili anlatımlar ise iyice trajiktir. Hastanın artık daha hayattayken çürümekte olduğu, Gulaglara şöyle bir bakıldığında anlaşılabilmektedir. Bundan sonrasında, hayati fonksiyonları felç olmuş hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesi sadece bir zaman meselesiydi.

Gün Zileli, bu kitabında, Sovyetler Birliği’nde olup bitenleri ayrıntılı bir şekilde ele almış ve farklı kaynaklardan alıntılar ve anlatımlarla desteklemiş. Kitapta şahsen beni en çok etkileyen bölümlerden biri de, “Çekacılar” denilen gizli polis teşkilatı NKVD mensuplarının eşleriyle birlikte en acımasız kırıma uğrayan kesimi oluşturmasıdır. Elbette bütün kirli operasyonları gerçekleştirdikten sonra ve yine bu nedenle (ölüler konuşmaz), keza yerlerine konan yeni “Çekacılar” eliyle ölüme gönderilmişlerdir. Bir “Çekacı” idam edilmeden önce hücresinin duvarına “Hiçbir şeyi imzalama” diye yazar (Y. Ginzburg anlatımı, s. 111). Dahası, “Çekacıların” eşleri de sorgusuz sualsiz kurşuna dizilir ve ailesiz, yurtsuz kalan çocukları, kolektifleştirme sırasında ailesiz ve aç kalarak büyük şehirlere sığınan köylü çocuklarının oluşturduğu çetelere katılmak zorunda kalırlar. Düzenin muhafızları böylece en fazla düzenin gadrine uğrayanlar olarak “ödüllendirilir”. Dehşetin sonu yok!

Gün Zileli’nin kitabı ibretlik derslerle dolu. En çok da sosyalizm adına, iyi niyetle, kulaktan dolma bilgilerle o dönemi savunanlar açısından.

24 Nisan 2021

Metne ilişkin düşüncen nedir?

Muhteşem!
0
Mantıklı.
0
Fena değil.
0
Emin değilim.
0
Mantıksız!
0

Bunları da okumak isteyebilirsiniz:

2 Comments

  1. Sn Zileli Koroyevoları inceleyin.Baba Koroyevo yürüttükleriyle Kazanova hayat süreken yakayı ele vermek üzere iken seyyah gibi kaçmaya başlar.Ötekiler yürüttüğü parayı define gibi saklayamaz.Tedavülden kalkar,Enflasyonda erir.Çöp olur.Sistem içinde gömmeyi becermiş.Yeltsin Özelleştirmesinde hazırdaki parayı basıp,Oligark olmuşlar.

  2. “O halde devlet odaklı bir irade olarak partileşmenin kendisi sosyalizm olarak
    niteleyebileceğimiz eşitlik ve özgürlük idealine terstir; onunla çelişki halindedir. Devlet
    olmayı amaçlayan partilerin eşitlik ve özgürlük idealine ulaşması beklenemez. Aksine onunla
    arayı daha da açması yaşanan pratiklerin kanıtladığı bir husustur. Bu çelişkiyi çözmenin
    aracı, devlet odaklı bir irade taşımaktan vazgeçmektir. Yani devlet=özgürlüksüzlük,
    devlet=eşitsizlik tanımında buluşarak devlet odaklı parti olmayı ilkesel olarak aşmaktır.
    Devlet adına parti olmak veya devlet sahibi olmak için parti kurmak bir temel yanlışlık olarak
    görülüp samimi bir özeleştiri ile bu tür partileşmeden vazgeçmek en doğru tutum olmaktadır.
    Hem devletleşme hem özgürlük ve eşitlik ideali birlikte taşınamaz. Biri diğerini aşmayı
    gerektirir. Dikkat edelim: Yıkmaktan, altüst etmekten bahsetmiyorum. Aşmak kavramı
    Engels’in daha 19. yüzyıl sonlarında dikkat çektiği ‘devletin sönmesi’ kavramıyla bağlantılıdır.
    Sosyalizm için devlet yavaş yavaş söndürülmesi gereken bir ateş topudur. Ben buna ‘kartopu
    nar, topu teorisi’ demiştim. Binyılların yuvarlana yuvarlana çığ gibi büyümüş bu kartopunun
    değil sosyalizm olarak eşitlik ve özgürlüğü getirmesi, tahakkümü altına aldıklarının
    eşitsizliğini ve özgürlüksüzlüğünü daha çok geliştirmesi söz konusudur. Devlet en eski bir
    hiyerarşik ve sınıflı toplum geleneği olarak özgürlük ve eşitlik elde etmenin bir aracı olarak
    seçilemez””
    A. Öcalan (Bir Halkı savunmak sayfa 374 1,baskı

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir