Site Logosu

Gün Zileli

Aşk ve Devrim

Halk Silahlanınca -Durruti ve İspanya Anarsist Devrimi- (Armed People)

2. Baskı

Abel Paz, Çev: Gün Zileli, 1996, Kaos (1.  Baskı) / 2011, Kaos & Yayınkolektifi (2. Baskı)

19 Temmuz 1936, Barcelona. Dünya tarihinde ilk kez, anarşistlerin öncülüğünde Barcelonalı işçiler ayaklanarak, bir askeri darbeyi yenilgiye uğratır. Franko adına askeri darbeye girişen General Goded silahını şakağına dayayıp intihar eder. Katalonya’nın yöneticisi Companys, anarşist CNT işçi konfederasyonun yöneticilerini ve FAI’li anarşistleri makamına çağırır. Garcia oliver bu anı şöyle anlatır: “Companys bizi ayakta kabul etti. Tanışma töreni kısa sürdü. Yerimizi aldık, herkesin tüfekleri dizinin üstündeydi. Companys şöyle dedi: “Şu anda şehri ve tüm Katalonya’yı kontrolünüz altında tutuyorsunuz, çünkü faşist milisleri tek başınıza yenilgiye uğrattınız. Kazandınız ve iktidar ellerinizdedir…” Bu yılın Nisan ayında ölen 88 yaşındaki Abel Paz, ünlü anarşist Durruti’nin hayatını anlattığı bu kitabında, aynı zamanda 1936 İspanya Devriminin ve 1936-1939 İspanya İç Savaşının da öyküsünü anlatır. Devrimi Barcelona’dan Aragon’a ve başka yerlere yaymak, Franko’nun darbeci ordusuyla ve falanjistlerle savaşmak üzere 19 Temmuz’dan sonra örgütlenmiş Durruti Column’da savaşmış Abel Paz’ın anlatımları büyük ölçüde kendi gözlemlerine de dayanmaktadır. Devrim için ayağa kalkan İspanyalı işçi ve köylüler, fabrikaları yönetmeye, kolektif çiftlikler kurmaya, üretimi örgütlemeye girişir. Ne var ki, sosyal devrim, hem Franko’nun Faslı birliklerinin, hem de sağ sosyal demokrat Negrin hükümetiyle işbirliği yapan Stalinistlerin saldırılarıyla bastırılır. Bu, faşizme karşı direnişin de sonudur aynı zamanda. Büyük bir direnişin, devrimin ve trajik yenilginin an be an anlatımı.

4 Comments

  1. mikail firtinaci

    Soyle bir devami sayilabilecek kitap var umarim bu da cevirilir:

    http://www.akpress.org/2011/items/storyoftheironcolumn

    Bu kitap onemli cunku stalinistlere ve onlarla ittifak kuran CNTli bakanlara karsi, devrimci-enternasyonalist anarsist ve marxistlerin asil kavgayi verdikleri Mayis 1937 gunlerine deginiyor bu kitapta. Ne yazik ki Halk Silahlaninca cok guzel bir kitap olsa da biraz Durrutinin kendisine yogunlasiyor. Bu bir kusur degil elbette. Ote yandan Iron Column ise ic savas sirasindaki tabandan radikallerin hikayesi daha cok. Biraz perspektifi genisletiyor yani. Turkiye de birakin radikal anarsistleri, sol bir yerden ic savas tarihini anlatan kitaplarin azligi dusunuldugunde, yeni cevirilere ve calismalara can alici bir ihtiyac var.

    Ufak bir not: ben anarsist degilim ama aklimdan gecmedi degil acaba neden diagonal kara-kizili kaldirmislar bu baskida diye… Biraz uzuldum acikcasi. Kaos yayinlari, ozellikle de Mecmua ne yalan soyleyim son donemlerinde gittikce sinif-mucadelesi anarsizmine ve anarsist-komunizme karsi duruyordu – ya da oyle bir izlenim edindim ben. Bunun nedeni acaba politik mi yoksa tamamen rastlanti insan merak da ediyor.

  2. Güray

    Kitap okumak içinde para lazım demek ki, dün almak için gittim bu kitabı. Param yetmedi, tekrar evin yolunu tuttum. Keşke kitap ücretini cüzi miktarlarda tutsanız daha kolay edinebilsek. Ama bu sorun sanırım sizle değil, yayıneviyle alakalı bir durum.

  3. Gün Zileli

    tabii ki yayıneviyle ilgili. Ben tanıdıklarıma bende olanlardan bedava veriyorum. Mailime adresinizi yazarsanız size de imzalı olarak bir adet postalayabilirim.

  4. Güray

    Gerçekten çok sevinirim. Adresimi ileteceğim şimdiden çok teşekkürler.

© 2025 Gün Zileli

Theme by Anders NorenUp ↑