Çetin Öner (1943-2016)

images

Çetin Öner (d. 1943-2016), Vikipedi

Çetin Öner 1943 yılında doğdu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademesi Banka İşletmesi Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1963 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu‘na girdi. Burada, 40’tan fazla oyunda görev aldı. 3 yıl boyunca Tiyatro İşçileri Sendikası (TİSEN) Ankara Şube Başkanlığı görevinde bulundu. 19721973 yılları arasında Milliyet Gazetesi‘nin Sanat Dergisi Ankara Temsilciliği’ni yürüttü. Olay ve Barış gazetelerinde tiyatro eleştirileri yazdı.

1973 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu‘nda (AST) sanat yönetmenliği görevinden ayrılarak, TRT‘de prodüktör olarak göreve başladı. TRT’nin ilk yerli televizyon dizisi olan, Aziz Nesin‘in yazdığı “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”ı yönetti. Birçok televizyon oyununda oynadı.

1972 yılında Yeni A dergisinde ilk öyküsü olan “Keklik”i yayınladı. 1975 yılında ise “Gülibik” adlı ilk çocuk kitabı yayınlandı. “Gülibik”, 1978 yılında Almanca‘ya çevrilerekAlmanya‘da değişik yayınevlerince 5 kez basıldı ve Almanca konuşulan tüm ülkelerde okuma kitabı olarak okullara tavsiye edildi. Ayrıca, Alman Devlet Televizyonu (ZDF) ve TRT ortak yapımı olarak filme çekildi. “Gülibik”, T. C. Kültür Bakanlığı ve “Verlag An Der Ruhr” Yayınevi’nce prestij kitabı olarak yeniden basılmıştır.

Ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanan Çetin Öner’in “Gülibik” dışında 3 çocuk kitabı daha ve bir romanı ile bir incelemesi vardır.

1964 yılı Ağustos’unda, Ankara, Kızılay’da meydana gelen ilk anti-emperyalist gösteride birlikte gözaltına alınmış ve yargılanmıştık. (G.Z.)

“Can’la benim dışımda, yakalanan dört genç daha vardı. Bunlardan biri, CHP gençlik kollarından, yürüyüşün baş örgütleyicisi, Adana’lı İsmet Umarusman’dı. Diğeri, tiyatro oyuncusu Çetin Öner’di. Üçüncüsü, İbrahim Öktem adlı, bizden oldukça yaşlı gösteren bir üniversite öğrencisiydi. Esmer, yapılı diğer gencin adını ise ne yazık ki unutmuş bulunuyorum.” (Yarılma, İletişim, 2002, s. 153)

Metne ilişkin düşüncen nedir?

Muhteşem!
0
Mantıklı.
0
Fena değil.
0
Emin değilim.
0
Mantıksız!
0

Bunları da okumak isteyebilirsiniz:

Comments are closed.