Irmak Zileli’nin Mektubu (Derya Sazak)

27 Mart 2008

68 kuşağını anlatan “eski Aydınlıkçı” Gün Zileli’nin “Yarılma” adlı kitabından alıntılarla 12 Mart’ta  “sol’ darbe bekleyen “asker-sivil- aydın” ittifakının 2008 Türkiye’sinde, “Ergenekon’a uzanan serüveni’yle ilgili yazımız üzerine, Irmak Zileli’den bir “e-mail” aldım.

Zileli’nin kızının mektubu şöyle:

“Gün Zileli’nin kitabını yıllar sonra gündeme getirdiniz. Aslında şaşırtıcı değil. Bu tür ‘anı’ kitapları nedense yazıldığı dönemde gündeme gelmez. Yalnız, benim merak ettiğim tam da Doğu Perinçek’in asılsız suçlamalarla ve 12 Mart dönemini andırır yöntemlerle tutuklandığı günlerde, yazarlarımızın 10 yıl öncesine ait bir kitabı nereden bulup çıkardığı. Ama doğru, o kitaplar bugünler için yazılmıştır en çok.

Gün Zileli’nin kızıyım doğru. Ancak bu benim hayata nesnel bakışımı zedelemedi neyse ki. Anıların öznelliğinin bilincinde bir insanım. Üstelik o anılarda geçen isimlerin hemen hepsini tek tek tanıyorum. Gün Zileli’nin geçmişine ‘Bugün durduğu yerden dönüp baktığını” değerlendirebilecek yeteneklere de sahibim. Anı kitaplarına hiç güvenmem o yüzden.

Bana dedikoduyu çağrıştırır. Ve en masum değerlendirmeyle o kişinin gözüyle, o kişinin beyin süzgecinden geçerek aktarılır okura. Burada çifte bir durum var. Gün Zileli anılarını çok büyük ideolojik değişimlerin ardından yazmıştır. Yani anılar sadece zamanın değil, hayata ve dünyaya bakış açısının yaşadığı değişimin de tahribatına uğramıştır.

Vicdanı olan herhangi bir insan, hayatı boyunca kontrgerillaya, gladio’ya, ergenekon’a (adı her neyse) karşı mücadele etmiş, gazetesinde bu örgütlerin kirli işlerini herkesten önce cesaretle açıklamış bir isme yönelik iftiraların yapıldığı bu sıcak günlerde, bir insanın öznel, kişisel anılarına dayanarak okurun kafasında soru işareti yaratmayı, kafa karıştırmayı içine nasıl sindirebilir?

Doğu Perinçek’in sizce ‘ideolojik serüveni’ şaşırtıcı olabilir. Buna inanırım. Ancak sizin gibi siyasetin ve gündemin içinde bir yazarımızın Gün Zileli’nin kitabını yeni okumuş olmanız da ayrıca şaşırttı beni.

Görüyorum ki siz de Doğu Perinçek’in kamuoyu nezdinde ‘Ergenekoncu’ olarak tanıtılmasına kendi köşenizden omuz vermek istediniz.

Aydınlık dergisinin tarihine baktığınızda göreceğiniz, sizin deyiminizle ‘solculuktan ulusalcılığa’ uzanan o yolda en çok da Susurluk çetelerinin suçlarının halka açıklandığı haberlerle karşılaşırsınız. Mehmet Eymür’ün deyimiyle, Doğu Perinçek ‘MİT’i çalışamaz hale getirmiş’ kişidir. Başka söze gerek var mı?”

Irmak Zileli’ye telefonda anlattım, “Neden yazdım?”ın yanıtını da yarın vereceğim.

Derya Sazak

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Şahin Alpay / Gün Zileli’nin anıları üzerine

P24’ten alındı Benim kuşağımın Marxist – Leninist ideali de; özgürlükçü bir demokrasi getirme çabasına sarılması …

2 Yorumlar

  1. Gün zilelinin yarılma adlı kitabını bir kaç ay önce bitirdim. Sansürsüz olması muhteşem. Kendini kayırmadan eleştirmiş o dönemi. Bende soldan kurtulan anarşistlerdenim malesef. Irmak zileliyi anlamak zor. Doğu perinceğin ne kadar iktidar düşkünü olduğu aşikar. Onun mitçiliğini her solcu bilir. Sol cephede hiç bir tarafın ciddiye almadığı bir parti ve liderdir. Ayrıca ulusalcılık ve yurtseverlik aynı yolda ilerler. Sonrasındaki aşama milliyetçilik ve faşizmdir.

  2. cezinek siz Mehmet Eymür`ün elemanisiniz, CIA ajanisiniz