PEN Balkan Konferansı’nda AB’ye dilekçe

Sırbistan PEN Kulübü’nün düzenlediği Balkan PEN konferansı 5-6 Kasım günlerinde Belgrad’da yapıldı. Konferansa 26 PEN üyesi katıldı. Anı türü çeşitli yönleriyle tartışıldı, akşamları ise iki ayrı kitapçıda şiir etkinliği gerçekleştirildi. Sohbet fotoğrafında Türkiye PEN YK ve Uluslararası PEN YK üyesi Tarık Günersel, Sırbistan PEN Başkanı Vida Ognjenovic, Bosna-Hersek PEN Başkanı Dr.Zvonimir Radeljkovic ve Çek PEN Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Yönetim Kurulu Üyesi Marketa Hejkalova görülüyor. (Adlardaki ‘j’ harfi Latince geleneğine uygun olarak ‘y’ sesini karşılıyor.) Romancı ve piyes yazarı Vida Ognjenovic Türkiye PEN Kulübü ve öbür Balkan PEN kulüpleri ile ilişkilerin gelişmesi dileğini vurguladı, bu bağlamda önerilerde bulundu.

Duvarda 1933’te Dubrovnik’te düzenlenen Balkan PEN Konferansı’ndan bir grup fotoğrafı var. 2006’da Sırp PEN Kulübü’nün 80. Kuruluş yıldönümünde İngilizce yayınlanan “Sırbistan PEN Kulübü Tarihi” kitabında belirtildiğine göre, o konferansta Nazilerin kitap yakması kınanmış. Aynı konferanstan bir başka grup fotoğrafı Zagreb’de Hırvatistan PEN ofisi duvarında da yer alıyor. Sırp PEN Kulübü 1990’larda Miloşeviç hükümetine karşı mücadele vermişti.

Katılımcılar AB Parlamentosu’na bir dilekçe yazarak “iki yılda satılmayan mallara ek vergi uygulanması” yasasının kitaplar bağlamında uygulanmamasını önerdiler. AB’deki bu ek vergi baskısı, iki yılda satılmayan kitapların kağıt hamuruna dönüştürülmesine yol açıyor. Nitekim Slovenya PEN Başkanı Marjan Strojan, John Milton’ın “Yitirilen Cennet” eserini 25 yılda çevirdiğini, iki yılda sadece 300 adet satıldığını, yayıncının ek vergi kaygısı yüzünden öbür nüshaları kağıt fabrikasına yolladığını belirtti.

Metne ilişkin düşüncen nedir?

Muhteşem!
0
Mantıklı.
0
Fena değil.
0
Emin değilim.
0
Mantıksız!
0

Bunları da okumak isteyebilirsiniz:

Comments are closed.